Pucko - dag 13 &14

Igår gick allt finfint, han fick vara trattlös en stund på kvällen.

Idag stannade jag hemma (försov mig...) och Erik skulle till läkaren kl. 2 så han kom hem tidigare = Pucko fick komma ut i vardagsrummet lite tidigare än annars. Innan vi plockade in honom i buren fick han gå omkring lite, och vips, någon var visst uppe på andra nivån i klätterställningen. Oups.
Men det är inte jättefarligt med uppåt hopp, det är värre neråt.

Sen kom mamma och Linnea, vi lagade mat (hjortstek, sås, potatis) och när vi fixade med disken fick han komma ut och gå. Vi bestämde också att vi ska testa hur han fungerar utan tratt, om det går överhuvudtaget.
Så som det ser ut nu är han fri från tratten! 

Svar: varför Metacam?

"..varför får han metacam, vad är det bra för?" - mamma ställde den frågan och jag tänkte svara på den!

Från FASS.se: "Lindring av mild till måttlig postoperativ smärta och inflammation efter kirurgiska ingrepp på katter, till exempel ortopedisk och mjukdelskirurgi.
Lindring av smärta och inflammation vid akuta och kroniska sjukdomar i muskler, leder och skelett hos katter."


Med andra ord så fungerar Metacam på ungefär samma sätt som Ipren gör för oss - smärtlindring och antiinflammatorisk. Med tanke på att de varit inne i lårbenet och sågat så kan det behövas!
 
Hoppas du förstod!
 

Pucko - dag 12 // återbesöket

Strax efter 4 var vi på Valla, vi hade tid 16:15 men kom nog inte in på rummet förrän vid halv 5.
Där började Helene med att fråga hur det gått hemma och samtidigt kolla på hur han gick och rörde sig. Allt såg toppenbra ut och det verkade som om hon tyckte att det var över förväntan!
Sedan tog hon upp honom på bordet och började känna på hans knän, allt låg rätt och kändes bra, lite svullet men det kan man ju förvänta sig när det knappt gått 2 veckor sedan operationen.

Stygnen såg också bra ut, trots att han kommit åt att tvätta sig. En ände på stygnen stack ut så den klippte hon bort, och om vi såg att det stack ut någon mer stans så var det också bara att klippa bort. De kvar varande sårskorporna skulle nog försvinna de närmsta dagarna, så beroende på hur Pucko beter sig så kommer vi nog kunna ta bort tratten om en vecka!

Vi ska fortsätta att aktivera honom samt ge honom massage på rygg och ben, men det är bra om han är i buren (när vi inte har uppsikt över honom) i cirka en månad till. Medicinen (Metacam) ska vi ge i åtminstone 1 månad till, kanske 1½ beroende på hur han blir när vi slutat ge honom den efter den där månaden. Nästa återbesök (där hon förhoppningsvis kan friskförklara honom) är den 1 mars!
Älskade Pucko ♥

Pucko har skött sig asbra idag, han pep lite på dit vägen men det var allt! När Helene gav honom massage så typ skakade han av njutning!
Och efter besöket så skulle Erik in till stan på ett "snabbt" ärende så då satt vi kvar i bilen, samma sak när han gick in på macken för att köpa brev och frimärken, och igen när han gick in på McDonalds. Tror att det sammanlagt blev 1 ½ timma i bilen men han var sååå duktig och bara låg där i buren! Mot slutet så tror jag att han började frysa lite för han skakade lite grann då..
När vi kom hem fick han lite gottis-burkmat som belöning!


Pucko - dag 11

Imorse var jag suuuper trött och den där sovmorgonen blev förstörd av en liten Levi som högg mig i fötterna.. Pucko var lite uttråkad och hungrig också, men annars var det bra :)
Eftermiddagen har gått bra och nu på kvällen (efter 9) tog vi ut honom ur buren och satte honom i soffan. Han blev borstad och så tog vi av tratten så att han fick tvätta sig!
I ca 35 minuter tvättade han sig, så det var uppskattat! :p
 
Imorgon står det återbesök hos veterinären på schemat!

Pucko - dag 10 // paltkoma

Imorse fick dom frukost sent, så innan dess knorrade han lite inne i buren.
Dagen har varit lugn, han fick medicin lite tidigare eftersom vi var bjudna på middag hemma hos mamma klockan 6 - PALTKOMA!! Jag fick panerade torskfiléer och potatismos, till efterrätt blev det chokladpudding!
Kom hem strax efter 9 och nu ligger vi i sängen och ska sova.

Pucko - dag 9

Imorse gick vi upp relativt sent, så då var Pucko ganska uttråkad i buren - speciellt hungrig!! Innan katterna fick frukost så fick han gå lite på golvet och även tvätta sig lite.
Vid 12 - 1 kom mamma och Peter och "tittade förbi", klappade lite på tissarna och fixade med gardinstången i vardagsrummet.
Resten av dagen har varit chill, alla tre har mest legat och sovit så i natt lär de väl vakna till antar jag...
Första bilden: det läker fint! Bara någon centimeter upptill som inte riktigt hängt med i läkningsprocessen.
Andra bilden: Bläng-kissen!

Pucko's operation 10/1-13

"Vi har opererat Pucko idag för en medial patellaluxation. Det hade skavt kraftigt på inre kanten på lårbenet där knäskålen kanat över så det var inte undra på att det gjort ont. Vi har nu gjort en fördjupning i fåran i nedre delen av lårbenet där knäskålen ligger, även stramat upp ledkapseln på utsidan och även anlagt en stark lina runt benfäste och runt knäskålen.
Låt honom nu ej hoppa eller vrida benet okontrollerat, gå sakta med honom lite inne så att han stödjer ner på det opererade benet. Ta bort kompressen på knät imorgon. Ta bort smärtlindringsplåstret på sidan på måndagkväll - se nedan. Beställ tid för återbesök om 7-10 dagar, ge Metacam enligt recept fr.o.m imorgon."
 
På morgonen ringde Valla till Erik och sa att operationen som skulle ske den 16/1 var dubbelbokad och undrade om vi inte kunde komma in med Pucko redan idag. Någon gång innan 12 lämnade Erik in Pucko på Valla och det visade sig då att det inte alls var dubbelbokat utan att de fått en avbokning. I alla fall så blev han inskriven där och strax efter klockan 4 ringde de och sa att operationen var klar, det hade gått bra och vi kunde hämta honom direkt om vi ville. Vi bestämde att vi skulle hämta honom kl. 6 så att vi kunde hinna få fram pengar och köpa burmaterial.

Det var en väldigt drogad kisse som satt i buren, dreglandes med världens största ögon, när vi hämtade honom. Vi gick igenom lite papper med djursjuksköterskan innan vi åkte hem. Hemma blev det ihopmontering av bur, avtagning av plåster på tassen samt påsättning av tratt. Lillemannen var så väldigt drogad så han visste inte vad han skulle göra. Natten blev allt annat än lugn, väldigt lite sömn för oss alla då han rörde runt i buren i princip hela tiden.

Den här kategorin (Pucko's operation) är tänkt som ett noteringsblock till mig, så jag kan gå tillbaka och kolla om det är något som jag glömt.

Pucko - dag 7 & 8

Igår gick allt bra, inga konstigheter alls trots att vi fick besök av Gustaf!
I natt fick han sova i hela buren utan avspärrning och det gick bra förutom att Levi skulle på och dutta med tassen i Pucko's vattenskål.. 
Idag har det gått bra, tog av tratten en stund på eftermiddagen så att han kunde klia och tvätta sig. Efter att vi gett honom medicin och mat såg jag dessvärre att han kom åt att tvätta såret, förhoppningsvis var det bara en lyckoträff!
Nu ska jag väcka Erik så vi kan ge katterna mat och "ställa in" Pucko i sovrummet.
 

Slutbetyg: Matte 2a

Efter halva kursen låg jag på ett F.
 
Slutgiltigt: B

Pucko - dag 6 // jobb // betyg

Lugn natt, lugn morgon, lugn eftermiddag.
Runt 20 i 5 fick han komma ut och gå lite medan jag ringde till Valla för att höra om tratten kunde åka av så han kan tvätta sig.
Och visst kunde den det! Bara att vi höll stenkoll på honom hela tiden. Lycklig blev han:
Tror han tvättade sig i en kvart sammanlagt!

Något annat kul om hänt idag är att Erik fått jobb, det är iaf överenskommet muntligt.
Och jag måste skryta om min hjärna lite: Matte 2 (som Ma b+c) är en 100p kurs (100p kurser bukar ligga över ett år, alltså 50p/termin) som jag klarade på mindre än en halv termin! Inte nog med det så fick jag ett B i kursen också!! ASSTOLT!!! :D

Pucko - dag 5

Snabbnotering om idag:
Natten gick bra, det blev lite stressigt imorse när jag skulle fixa buren och så, men Pucko skötte sig fint och har gjort hela dagen!
Han är lite stel när han går, "vaggar" sig lite framåt men det är ju förståeligt!
Om en vecka är det återbesök, tänk att det redan gått 5 dagar!

Pucko - dag 4

Natten gick väldigt bra, han var lugn! Imorse gick jag upp halv 8, för att hinna med att att ordna med Pucko och att fixera buren.
Kom hem väldigt tidigt ifrån skolan (klockan 1) men då låg han så skönt och sov!
Klockan 6 så flyttade vi in honom i vardagsrummet och gav honom medicin, han är lite stel och nu märks det att han är lite påverkad av smärtan.
Vi trodde att han skulle ha mycket mera ont, hoppa på tre ben och sånt. Men antagligen så har han en hög smärttröskel eftersom han gått runt och haft ont så länge nu.
Känns bra att han har lugnat ner sig nu iaf, och börjar så småningom bli sitt vanliga jag!

Kattsand

Vi har alltid kört med Mjau's Katty Kattströ, men nu när vi handlade senast så var vi på Östenssons och där hade de inte det märket.
 
Istället så köpte vi Pussi Ultra kompakt. Eftersom Pucko behövde den ena lådan så hällde vi över sanden i den till den andra och fyllde upp Pucko's låda med den nya sanden. Den visade sig vara totalt värdelös! Pyttesmå korn som sprätte iväg i hela sovrummet.
Så vi gav upp och igår köpte vi Toa-Lätt, det är i pelletsform istället för sand så det känns som ett bättre alternativ till Pucko. Det är alltså pressat papper, så kattlådan är numer väldigt lätt när vi ska flytta på den fram och tillbaka! Pucko tyckte att det var lite otäckt att gå på det men det verkar ganska okej!
 
Vi har testat några andra kattsandsmärken också (det är rena djungeln! I alla fall om man inte känner för att ha sand överallt eller att det ska sätta sig fast i botten..) men vi har ändå gått tillbaka till Katty. Det enda negativa är väl att klumparna kan falla sönder lite väl ofta när vi städar lådan, och även att kornen smular sönder tillslut och blir som ett damm på bottnen.
 

Pucko - dag 3 // Levi på äventyr!

Natten var riktigt lugn! Vi hade grensat av buren och hade till och med släckt "nattlampan" (lampan i fönstret har vi haft tänd tidigare nätter så att vi har kunnat se vad han pysslat med lite lättare än att behöva tända en lampa hela tiden). 
Imorse var han som vanligt väldigt uttråkad, vi gick upp vid 8 gav dem mat och efter att Erik stoppat in första tvättmaskinerna så lät det inne i sovrummet. Erik gick och kollade och ropade sedan att Pucko visst var utanför buren? Ja så kan det gå när inte kalsonglådan är på. Vi bestämde oss iaf för att ta in buren och busen i vardagsrummet så att han får lite socialt sällskap.
Det blev han ganska så nöjd med! Lite uttråkad ibland, men mestadels så gick det bra!
Klockan 1 flyttade vi tillbaka buren in i sovrummet eftersom vi skulle iväg på barnkalas.
Levi fick följa med vilket betyder att Oboy också blev ensam men det gick bra. Samma sak gjorde det med Levi på kalaset och i bilen! Han fick till och med gå lite i snön :)
När vi kom hem så hade Pucko flyttat på buren och vippat ut lite vatten, så det var bara att ta in honom i vardagsrummet igen och börja städa!
Vid 5 fick han sin dos av Metacam igen och natten blir förhoppningsvis lika lugn som inatt, är dock lite orolig inför imorgon när han kommer vara ensam hela dagen. Så vi måste försöka göra buren orubblig!
Pucko just nu! ♥

Pucko - dag 2

Igårkväll plockade vi bort smärtlindringsplåstret, eftersom han uppenbarligen inte kände av benet alls och belastade väldigt mycket. Så nu hoppas vi att han inte får allt för ont, plåstret skulle ju trots allt sitta på tills måndag kväll.
Här på sidan satt plåstret, nu ser man också hur fluffig päls Pucko har! :D

Natten har gått bra, vi skärmade av buren så att kattlådan fick plats och självklart så att han kunde ligga ner. Så det var ganska så lugnt och skönt.
Imorse var han superuttråkad, ställde sig på bakbenen, lutade sig mot gallret och pressade upp luckat med hjälp av tratten. Knaskissen vägrade sedan ställa sig på fyra ben så vi plockade upp honom så fick han vara på golvet i sovrummet ett tag. Dock var jag inte beredd på att han skulle hoppa upp i sängen vid ett tillfälle, så det var väl inte jättelyckat kanske.. Vi myste lite i sängen, han försökte tvätta sig lite och så tog vi bort bandaget innan vi tog in honom i transportburen.
Fint såg det ut!
Anledningen till att han fick sitta i transportburen var att han inte riktigt ville lugna ner sig, eller i början så var han ganska så vild inne i den buren också men tillslut så lugnade han ner sig och låg så fint!
Vi myste lite mer i sängen sen, borstade den väldigt smutsiga pälsen (vi testade att fösa Oboy till Pucko för att han skulle vara snäll och tvätta rent honom, men inte då. Det är visst bara Levi som duger att tvätta!) och så klippte jag hans väldigt långa klor. Pucko bara njöt, låg och spann som bara den!
Vid lunch åkte vi iväg en stund, så då fick han vara i buren (tog bort avgrensaren) och när vi kom hem så låg han fortfarande och sov.
Vid 7 gav vi honom Metacam och lite mat, han var lika duktig idag som han var igår!
I natt får vi se om vi har honom i hela buren eller om vi grensar av det. Om han är riktigt bökig får vi väl sätta in honom i transportburen.

Myskillen!
Så här ser det ut när han "tvättar" sig, det enda han kommer åt är nämligen svanstippen och lite grand på bakbenen!

Pucko - dag 1

Det var väldigt oroligt i buren inatt, han traskade runt och skulle prompt vara i kattlådan och så skulle han sprätta ut sand på golvet. Till slut fick vi plocka bort lådan, men han fortsatte att åla omkring och försöken till att tvätta sig ökade nog bara under natten.
Så det blev inte speciellt mycket sömn, och när Erik åkt till jobbet började det vankas ännu mera. Han ålade och var väldigt osams med tratten som bara var i vägen när han ville tvätta sig.
Någon gång innan 10 var han väldigt stressad, smärtlindringsplåstret började lossna i kanterna (det ska sitta kvar till måndag kväll).
Så jag ringde till Valla (på inrådan av Erik) och frågade vad jag skulle göra. De sa att han troligtvis var väldigt hög, då plåstret börjat verka vid 4 inatt, så då kunde de uppfattas som förvirrade. Plåstret kunde jag tejpa fast lite extra själv eller åka in och få hjälp med det.
Jag satt bredvid honom utanför buren och kliade honom så att han lugnade ner sig, så låg han ett tag innan det började om igen. Efter tredje omgången med klapp och kli så la han sig tillrätta i kattlådan och sen så sov vi båda i två timmar tills Erik kom hem från jobbet med kirurgtejp och Metacam. Erik ringde till Valla igen medan jag åt frukost, nu angående att han stödjer väldigt mycket på det opererade benet, till och med spjärnar emot med det.
De tyckte att vi skulle ta bort plåstret för att få bort lite smärtlindring, det är ju bra att han inte har ont men han får egentligen inte alls röra så mycket på sig som han gör nu!
Han fick en omgång Metacam också (som ipren för oss, ska han få 1 gång/dag i 4 veckor i munnen).
Nu ligger han och vilar och verkar okej, senare ska vi nog ta bort plåstret eller så testar vi att skärma av buren ännu mera och se om han lugnar ner sig.
 

omplanering - operation

Slutade tidigt idag, klockan 2! Så nu är jag hemma och ska slänga i mig lite mat och dammsuga lägenheten innan Erik slutar.
Då kommer han och hämtar mig så åker vi till stan för att köpa kompostgaller och lite så till Pucko.
Det blev nämligen så att Valla fått återbud och undrade om vi inte kunde komma in med honom idag, så innan 12 skjutsade Erik dit honom.
Snabba puckar nu! Klockan 6 ska vi hämta honom <3

mörbultad

Igår var första skoldagen på vårterminen, vi gick 10-14 och fick våra första läxor. UNDERBART.
Pyttsan heller.

Gick på stan ett tag tills det var dags att gå till kiropraktorn, var dags kan jag säga! Började med massage, ajsing vad knutar jag hade.. Sen började kotknäckningen, skönt men det var mycket som satt fast - speciellt från ländryggen och ner. Nina fokuserade mycket på höger knä också, knäckte till det och masserade. I slutet blev två nålar satta i ryggen och tre runt knät. Attans så ont det gjorde på insidan om knät!
Hela kvällen var jag som smör, fast öm också.

Idag kändes det av lite i svanken och knät, jobbigt att sitta ner, så jag stannade hemma från skolan.

Sötis Pucko igår kväll <3

Tvistur från Grönadal - TILL SALU

Fick lite goda nyheter såhär två dagar in på året - Tvistur är ute på annons! :D

Hastnet.se annons
 
(klicka på bilderna för att komma vidare till andra sidor)
 
Det känns faktiskt skönt, han är ridbar och ute på annons för att komma (förhoppningsvis (och snart)) till ett bra hem där han blir omhändertagen. Inte för att han inte blivit det hemma hos pappa, men så att han får den stimulans han behöver! Det finns nämligen ingen tid för det, och självklart är han min lilla bebis som jag helst av allt vill behålla. Men jag kan ju liksom inte rida längre, speciellt inte honom och har inte heller den tiden.

Så nu hoppas jag att det går vägen det här! 

Nyårsafton / nyårsdagen

Kom hem till mamma någon gång innan halv 7, var där ett tag innan vi gick upp till Rickard och Ann-Louise som bjudit in till nyårsmiddag!
Vi var nog 14 personer som åt förrätt (någon slags liten macka med lite grejer på), huvudrätt (fläskfilé, potatisgratäng, sallad) och till sist glass, maränger, daim, chokladsås och bananer till efterrätt! Jättemumsigt, men det tog några timmar att få i sig allting :D
Vid tolvslaget stod vi på verandan, drack skumpa och kollade på fyrverkerier!

Sedan gick det nog bara utför, i alla fall för Linnea ;)
Så vid halv 2 gick vi (eller aa, jag, Emma och Erik gick ner. Linnea.. jaa ;)) ner för backen och hem, somnade väl säkert inte förrän runt 4.

Första januari vaknade vi upp innan 1, åt frukost och vid 3 åkte vi hem till Johan för att fixa hans dator. Vi kom väl hem hit till Linköping någon gång innan 6 :)

En awesome kväll! (utan bilder)

2012 / Mål 2013

2012 har bjudit på en riktig resa, mycket upp och ner kan man lugnt säga.
Förhoppningsvis bjuder 2013 på bättre erfarenheter, det lär vi behöva med tanke på Pucko's operation och Erik's "jobbsituation".

Några mål inför det nya året:
» komma igång med lite träning/rehab för knäna! Hade ju ett par veckor nu i höst som jag gjorde situps, rygglyft och armhävningar, så det vill jag gå tillbaka till.
» Knega på i skolan, speciellt idrotten!
» TA KÖRKORT